گروه وکلای فروکیل متشکل از بهترین وکلای تهران و کرج

شیربها در قانون وجود دارد؟ بررسی مسائل پیرامون آن

شیربها در قانون
  • 28 آذر 1402
  • بروزرسانی: ۴ آبان ۱۴۰۳
  • 5 دقیقه
  • بدون دیدگاه
  • نوشته شده توسط تیم تحریریه فروکیل

گروه وکلای فروکیل در قالب این مقاله سعی در توضیح شیربها دارد و بررسی می‌کنیم که آیا شیربها در قانون ایران تعریف شده است یا نه و اینکه عدم پرداخت یا پرداخت آن چه ضمانت اجرایی خواهد داشت. آیا شیربها یک مبحث قانونی است یا صرفاً در عرف بعضی از اقوام وجود دارد؟ آیا یک رسم و رسوم است یا یک قانون؟!

شیربها چیست؟

ازدواج در هر کشوری رسم و رسوم خاص خود را دارد و در ایران نیز جدا از دیگر کشورها نیست یکی از همین رسم و رسوم‌ها در ایران قدیم ، پرداختن شیربها بوده است که امروزه پرداخت آن در اکثر مناطق واجب نیست اما بسیاری از خانواده‌ها همچنان پرداخت شیر برای یکی از مهم‌ ترین رسومات ازدواج می‌دانند. شیربها در واقع پولی است که قبل از مراسم ازدواج علاوه بر مهریه از طرف داماد به خانواده عروس پرداخت میشود تا در تهیه جهیزیه از آن استفاده کند البته گاهی اوقات داماد به جای پرداختن مبلغ نقدی اقلامی از جهیزیه را تهیه میکند و این توافقی خواهد بود بین طرفین.

آیا شیربها در قانون آمده است؟

از نظر قانونی در پرداخت شیربها در قانون الزام یا اجباری وجود ندارد و این امر کاملاً بر عهده خانواده‌های زوجین قرار دارد و اگر مایل باشند می‌توانند با توجه به رسم و رسومات خود شیربها را در نظر بگیرند یا نگیرند. اما اگر توافق به پرداخت ان بکنند باید پرداخت شود به هر نحوی که بینشان توافق شده باشد.

آیا با توجه به اینکه شیربها در قانون نیامده ضمانت اجرایی برای آن وجود دارد؟

برای ‌مشکلات و پرونده‌های پیرامون شیربها فقط عرف و قصد و نیت طرفین در نظر گرفته می‌شود زیرا مبحث شیربها در قانون نیامده و قاضی با توجه به قصد طرفین و عرف و شرایط موجود و با استناد به قوانین عمومی و خصوصی ردادها اراده طرفین را تحلیل می‌کند و با توجه به مدارک موجود حکم می‌دهد.

تفاوت مهریه و شیربها در قانون چیست؟

بین دو موضوع شیربها و مهریه تفاوت وجود دارد و مهریه در قانون آمده و فرد ملزم به پرداخت آن می‌باشد و بابت عدم پرداخت نیز وصف کیفری و حقوقی  در نظر می‌گیرند اما شیربها با توجه به اینکه در قانون نیامده و یک رسم و رسوم عرفی است غیر قابل الزام است. برای آشنایی با وکیل مهریه می توانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.

تفاوت مهریه و شیربها در قانون چیست؟

شیربها در قانون به چه نوع تعیین و دریافت می‌شود؟

نحوه تعیین شیربها در قانون نیامده اما به صورت عرفی به دو صورت تعیین می‌شود:

  1. شیربها جزئی از مهریه: والدین دختر مبلغی از داماد می‌گیرند تا برای عروس جهیزیه بخرند این مبلغ جزئی از مهریه می‌باشد و مالک اصلی آن دختر می‌باشد و اجناس خریداری شده با این مبلغ نیز در مالکیت دختر است و هرگونه دخل و تصرف در آن باید با اجازه وی صورت بپذیرد.
  2. شیربها به علاوه بر مهریه: در این حالت والدین دختر مبلغی را به علاوه مهریه از داماد می‌گیرند در این مورد اگر داماد رضایت نداشته باشد باطل است و پول دریافتی از لحاظ شرعی حرام است.

آیا بعد از به هم خوردن ازدواج شیربهاها در قانون قابل استرداد است؟

اگر داماد شیربها را به عنوان هبه و پیشکش بدهد و خانواده عروس با آن جهیزیه خریده باشند جهیزیه متعلق به عروس است اما اگر هدیه نباشد و قصد پرداخت آن تهیه جهیزیه باشد جهیزیه مال داماد است. البته به دلیل اینکه شیربها در قانون نیامده به این دلیل ‌ که سنت های متفاوتی وجود دارد در صورت وجود آمدن شک و شبهه به عرف عادت محل مراجعه می‌شود. اگر زنی بخواهد طلاق بگیرد همسرش شیربها را مصالحه نکرده باشد می‌توان شیربها را پس بگیرد اگر در عقد جزئی از مهریه در نظر گرفته شود حکم مهریه را دارد.

با توجه به اینکه شیربها در قانون نیومده بعد از جدایی زوجین زوجه چگونه می‌تواند مطالبه کند؟

به اجرا گذاشتن شیربها از طرف زوجه تنها زمانی عملی است که طبق توافق طرفین پرداخت شیربها در هر شرایطی از طرف داماد تایید شده باشد اگر داماد این موضوع را تایید کرده باشد حتی در صورت جدایی نیز ملزم به پرداخت مبلغ به عروس می‌باشد. پس در واقع شیربها در قانون تعریف خاصی ندارد و الزلمی به وجود و در نظر گرفتن ان به عنوان شرط ضمن عقد یا یکی از شرایط ازدواج وجود ندارد . اما زمانی که زوجین توافق کردند طبق توافق شان باید پرداخت شود  و در اینجاست که قانون با توجه به توافق و قراردادشان  زوج را ملزم به پرداخت و اجرای ان میکند

شیربها و مسائل پیرامون آن در گروه وکلای فروکیل

با توجه به اینکه مبحث شیربها در قانون نیامده و عرف و رسم و رسوم مناطق مختلف ایران متفاوت است مبحث شیربها می‌تواند دارای پیچیدگی‌های زیادی باشد. زمانی که شما دچار چالش و مشکلی در این زمینه شدید شما می‌توانید به گروه وکلای فروکیل مراجعه نمایید زیرا این گروه با استفاده از وکلای با سابقه و تجربه بالا در امور خانواده و سایر امور شما را یاری خواهند کرد. برای اطلاعات بیشتر با شماره مشاوره حقوقی رایگان ما ارتباط بگیرید.

خلاصه مطلب

مبحث شیربها در قانون تعریف خاصی ندارد و در قانون ایران در رابطه با شیربها  صحبتی نشده است اما در عرف و رسم و رسومات برخی از مناطق ایران و خانواده‌های ایرانی این امر وجود دارد. به همین دلیل اگر چالشی در این مورد به وجود بیاید قاضی به عرف و مدارک موجود برای تحلیل پرونده و صدور حکم مراجعه می‌کند.

در هر صورت به صورت خلاصه وار باید بگوییم که اینکه شیربها در قانون نیامده دلیل بر این نیست که از نظر مطالبه و دریافت امکان‌پذیر نباشد. و با توجه به توافقی که بین زوجین قبل از ازدواج صورت می‌گیرد شیربها قابل مطالبه و دریافت است. قانون تعیین شیربها را اجباری نمی داند اما اگر طبق عرف و رسم و رسوم خانواده ها تعیین شد و توافق شد قانون برای دریافت و اجرای ان به زوجه کمک خواهد کرد و زوج را الزام به پرداخت میکند.

5/5 - (6 امتیاز)

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید

وکیل زنای محصنه و غیر محصنه و بررسی صفر تا صد این موضوع

گروه وکلای فروکیل در قالب این مقاله سعی در توضیح این نکته دارد که زنا چیست انواع زنا چیست؟ شرایط اثبات زنا و مجازاتی که در قانون و برای زنا در نظر گرفته شده چیست؟ برای دریافت…

بازدید: 747 نفر
1403/04/10
خواندن این مقاله

الزام به تمکین و آشنایی با مراحل و نمونه دادخواست آن

الزام به تمکین به چه معناست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بحث تمکین کردن برای زنان متاهل پیش می‌آید. و به این معناست که زن به موجب حکم دادگاه موظف است در منزلی که شوهرش…

بازدید: 1435 نفر
1402/07/05
خواندن این مقاله

بهترین وکیل طلاق | پیگیری سریع پرونده های طلاق

متاسفانه امروزه مبحث طلاق در جامعه بسیار گسترش پیدا کرده و افراد به دنبال اطلاعات دقیق در مورد طلاق و حاشیه‌های این مبحث و بحث‌ هایی از جمله مهریه و اجرت المثل ایام زوجیت  و نفقه فرزند…

بازدید: 989 نفر
1403/02/29
خواندن این مقاله

مشاوره وکیل تلفنی ۲۴ ساعته: دسترسی فوری به وکیل متخصص

گروه وکلای فروکیل این امکان را فراهم کرده است که در هر ساعت از شبانه‌روز بتوانید از مشاوره وکیل تلفنی ۲۴ ساعته بهره‌مند شوید. اگر درگیر یک پرونده حقوقی، کیفری، ملکی، خانواده یا مسائل مرتبط با اداره…

بازدید: 1225 نفر
1402/10/09
خواندن این مقاله

برای راهنمایی حقوقی فروکیل با چه شماره ای تماس بگیریم؟

راهنمایی حقوقی عبارتند از ارائه راهنمایی‌های حقوقی لازم به افرادی که تماس می‌گیرند که با وکیل پایه یک دادگستری  یا مشاوران حقوقی برای حل مشکلات خود، این گونه مشاوره‌ها معمولاً به دو دسته تقسیم میشوند دسته اول…

بازدید: 1311 نفر
1402/09/03
خواندن این مقاله

✓ هزینه دعاوی ملکی در سال ۱۴۰۴چقدر برآورد می شود؟

گروه وکلای فروکیل در قالب این مقاله سعی در توضیح حدود هزینه دعاوی ملکی در سال 1403 را به شما مطالعه کننده محترم خواهد داشت توضیح اینکه وکیل ملکی کیست چه وظایفی دارد تاثیر یک وکیل در…

بازدید: 1023 نفر
1403/02/23
خواندن این مقاله

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان 09426001201 09426001202